top of page

OPLEIDING DAKDEKKER

De opleiding Dakdekker pannen bestaat uit een niveau 2 en een niveau 3 niveau opleiding. Deze zijn opgebouwd uit ieder vijf modules. Het is mogelijk om de volledige opleiding te volgen, maar ook het volgen van losse modules behoort tot de mogelijkheden. Iedere module wordt afgesloten met een praktijk- en theorie-examen. Een positief afgesloten module geeft recht op een erkend branchecertificaat. Een combinatie van modules, bijvoorbeeld Veilig werken op hoogte, Basis dakwerk en Dakdoorbrekingen geeft recht op een erkend deelvakbekwaamheidsbewijs. Wanneer alle modules van een bepaald niveau behaald zijn, hebben deelnemers recht op een vakbekwaamheidsbewijs.

Gaan in de Bouw adviseert en ondersteunt werkgevers bij het opstellen van een passend bedrijfsopleidingsplan. Daarbij wordt gekeken naar de behoefte van het bedrijf en de werknemer. Zo heeft een ervaren werknemer andere behoeften dan iemand die net gestart is.  Uitgangspunt daarbij is dat werken en leren op een goede manier gecombineerd wordt. De praktijkopleiding vindt hoofdzakelijk binnen het bedrijf plaats onder begeleiding van een erkende leermeester.

De afsluiting van de modules, zowel praktijk als theorie, vindt plaats bij regionale opleidingsbedrijven bouw en infra en duren gemiddeld vier dagen. Om de reistijd van kandidaten te beperken, wordt gekeken naar een zo goed mogelijke regionale spreiding. Op dit moment zijn drie regionale opleidingslocaties in Horst, Almelo en Amersfoort.

Bij voldoende interesse, minimaal acht kandidaten, wordt een datum en locatie vastgesteld. Dit wordt overlegd met zowel werkgever als de kandidaten. Interesse om zelf of uw werknemers deel te laten nemen aan (een van de modules van) de opleidingen Dakdekker Pannen?

 

Laat uw gegevens achter of neem contact op met Gideon Verhoeven (0653449532 of gideonverhoeven@gaanindebouw.nl )

Op de hoogte blijven van ons overige aanbod? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

MODULES VAN DEZE OPLEIDING:

Niveau

Dagen

2

2

Veilig werken op hoogte

D01

Zekerheid over de veiligheid is een absolute voorwaarde om het werk uit te voeren. In deze module wordt geleerd welke richtlijnen gehanteerd worden voor het werken op hoogte en hoe de werkplek veilig gehouden wordt.

Screenshot_4_blue.png

Niveau

Dagen

2

4

Basiskennis pannendekken

D02

In deze module wordt kennis gemaakt met veelvoorkomende vormen van dakconstructies, materialen en het basisgereedschap van de dakdekker. Daarnaast wordt de basis van het dakdekken met betonnen en keramische pannen bijgebracht. Onmisbare eigenschappen om het werk als dakdekker goed uit te voeren.

Screenshot_4_blue.png

Niveau

Dagen

2

4

Dakdoorbrekingen pannendaken

D03

Voor het aanbrengen van dakvensters, dakkapellen en dakdoorvoeren wordt een gat in de dakconstructie gemaakt. Dat vraagt deskundigheid, want onder andere dampdichtheid, isolatie en waterkerendheid speelt daarbij een belangrijke rol. In deze module verkrijgen werknemers de benodigde vaardigheden.

Screenshot_4_blue.png

Niveau

Dagen

2

4

Energiesystemen op het dak

D04

De voorschriften van het plaatsen van energiesystemen verschilt per systeem. Voor het correct monteren moeten deze op de juiste manier worden toegepast. De basiskennis en vaardigheden worden in deze module geleerd.

Screenshot_4_blue.png

Niveau

Dagen

2

3

Schade en onderhoud hellende daken

D05

Onderhoud is cruciaal om lekkages te voorkomen. Het op de juiste manier onderhoud plegen en het herkennen en herstellen van lekkages staat in deze module centraal.

Screenshot_4_blue.png

Niveau

Dagen

3

2

Bouwfysica van het hellende dak (basis)

D06

Op plekken waar dak en gevel samenkomen, zijn verschillende oplossingen mogelijk om condensvorming en wateroverlast tegen te gaan. In deze module wordt ingegaan op die oplossingen, de producten waarmee gewerkt moet worden en hoe een en ander juist uitgevoerd dient te worden.

Screenshot_4_blue.png

Niveau

Dagen

3

2

Brandveiligheid en geluidsoverdracht

D07

Het voorkomen dat brandoverslag of geluidsoverlast ontstaat is zeker bij rijtjeshuizen, waarbij één dakvlak meerdere woningen bedekt, van groot belang. De afwerking van de aansluitingsdetails maakt daarbij het verschil. In deze module wordt daar dieper op ingegaan.

Screenshot_4_blue.png

Niveau

Dagen

3

5

Daken met hoek- en kilkeper

D08

Door verschillende bouwvormen ontstaan diverse daktypen. Hoek- en kilkepers komen voor bij de ontmoeting van dakvlakken. Hoe deze constructies bedekt worden, komt in deze module aan de orde.

Screenshot_4_blue.png

Niveau

Dagen

3

3

Zinkwerken voor daken (basis)

D09

Op en aan hellende daken wordt op verschillende manieren gebruik gemaakt van zink. De basis van het verwerken van zink, een zinken goot aanbrengen of muurafdekkingen monteren, komt in deze module aan de orde.

Screenshot_4_blue.png

Niveau

Dagen

3

3

Waterkerende aansluitingen

D10

Een hellend dak kent vaak veel aansluitingen, plekken waar het dak en de gevel samenkomen. Om deze waterdicht af te werken, zijn verschillende oplossingen mogelijk. In deze module wordt geleerd hoe de verschillende producten juist moeten worden toegepast.

Screenshot_4_blue.png

Wil je op de hoogte
blijven van geplande
opleidingen?

Screenshot_4_blue.png

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

GidB-beeld-schuin-agenda-blauw.png

Screenshot_4.png
Gaan in de Bouw logo FC - schuin.png
bottom of page