top of page

OPLEIDING LEIDEKKER

De opleiding Leidekker niveau 2 bestaat uit zes modulen. Het is mogelijk om de hele opleiding te volgen, maar ook het volgen van losse modules behoort tot de mogelijkheden. De modules worden afgesloten met een theorie- en praktijkexamen, waarbij een erkend (deel)vakbewaamheidsbewijs behaald kan worden. Wanneer alle modules behaald zijn, heeft de deelnemer recht op het vakbewaamheidsbewijs Leidekken.

 

Gaan in de Bouw adviseert en ondersteunt werkgevers bij het opstellen van een passend bedrijfsopleidingsplan. Daarbij wordt gekeken naar de behoefte van het bedrijf en de werknemer. Zo heeft een ervaren werknemer andere behoeften dan iemand die net gestart is. De praktijkopleiding vindt hoofdzakelijk binnen het bedrijf plaats onder begeleiding van een erkende leermeester.

 

De afsluiting van de modules, zowel praktijk als theorie, vindt plaats bij het regionale opleidingsbedrijf in Amersfoort en duren twee tot drie dagen. Om de reistijd van kandidaten te beperken, wordt gekeken naar een zo goed mogelijke regionale spreiding.

 

Bij voldoende interesse, minimaal acht kandidaten, wordt een datum en locatie vastgesteld. Dit wordt overlegd met zowel werkgever als de kandidaten. Interesse om zelf of uw werknemers deel te laten nemen aan (een van de modules van) de opleiding Leidekken?

 

Laat uw gegevens achter of neem contact op met Gideon Verhoeven (0653449532 of gideonverhoeven@gaanindebouw.nl

Op de hoogte blijven van ons overige aanbod? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

MODULES VAN DEZE OPLEIDING:

Niveau

Dagen

2

1

Veilig werken op hoogte

L01

Zekerheid over de veiligheid is een absolute voorwaarde om het werk uit te voeren. In deze module wordt geleerd welke richtlijnen gehanteerd worden voor het werken op hoogte, hoe de werkplek veilig gehouden wordt en PBM worden toegepast.

Niveau

Dagen

2

1

Materiaal/werkvoorbereiding daken en gevels

L02

Voordat de werkzaamheden starten hebben medewerkers kennis nodig van dakvormen, materialen, gereedschappen en dekkingsvormen. In deze module worden de diverse dakvormen en kapconstructies beschreven, het ontstaan en winning van natuursteen/leien, het gebruik van gereedschap en worden basis dekkingsvormen behandeld.

Niveau

Dagen

2

1

Slopen van daken en gevels

L03

Bij renovatiewerkzaamheden moet eerst de bestaande (lei)bedekking op de juiste wijze verwijderd worden. Daarnaast moet de ondergrond gereinigd en hersteld worden. De vrijkomende afvalmaterialen moeten vervolgens op de juiste wijze gesorteerd en afgevoerd worden. Dat wordt in deze module geleerd.

Niveau

Dagen

2

6

Basiskennis leidekken

L04

In deze module wordt kennis gemaakt met veelvoorkomende vormen van het leidekken op daken en tegen gevels. De meest toegepast vorm, de Maasdekking maar ook andere dekkingsmethodes op daken en gevels met leien worden bijgebracht. Onmisbare competenties om het werk als leidekker goed uit te voeren.

Niveau

Dagen

2

3

Zink, koper, loodwerken leien daken (basis)

L05

Op en aan leien daken wordt op verschillende manieren gebruik gemaakt van zink, koper en lood. De basis van het verwerken van bladlood, zink en koper komt in deze module aan de orde. Denk daarbij aan een zinken of koperen goot aanbrengen en muuraansluitingen en muurafdekkingen monteren.

Niveau

Dagen

2

2

Energiesystemen en dakramen in het leien dak

L06

In leien daken worden meer en meer energiesystemen aangebracht. Voor het correct monteren moeten deze op de juiste manier worden toegepast. Voor het aanbrengen van dakramen wordt een gat in de dakconstructie gemaakt. Dat vraagt deskundigheid, want onder andere dampdichtheid, isolatie en waterkerendheid speelt daarbij een belangrijke rol. De basiskennis en vaardigheden worden in deze module geleerd.

Wil je op de hoogte
blijven van geplande
opleidingen?

Screenshot_4_blue.png

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

GidB-beeld-schuin-agenda-blauw.png

Screenshot_4.png
Gaan in de Bouw logo FC - schuin.png
bottom of page