Aantoonbaar vakmanschap mét papieren
Vrijdag 1 november mocht er weer een groep kandidaten een deelvakbekwaamheidsbewijs in ontvangst nemen, voor het succesvol afronden van een van de modules van onze opleiding dakdekken. Hiermee kunnen zij, nu en in de toekomst, hun vakmanschap blijven aantonen.

"Je ziet dat mensen gewaardeerd worden"
De kandidaten hebben de een-na-laatste module van de opleiding achter de rug. Ze zijn ongeveer een half jaar geleden gestart en hebben nog maar even te gaan voor ze het volledige vakbekwaamheidsbewijs op zak hebben.
“De praktijkopleiding vindt hoofdzakelijk plaats binnen het bedrijf zelf,” vertelt projectleider Henk Hanssen, “Op het moment dat het bedrijf denkt dat de kandidaat examen kan doen, melden ze hen aan voor de module en vervolgens voor het examen.”
Als projectleider is Henk degene die onder andere de opleidingen regelt. “Het is leuk om te doen omdat er op dit moment niets soortgelijks is, en omdat je weet dat de mensen die het diploma hebben behaald nu gewaardeerd gaan worden voor de dingen die ze kunnen. Dat is gewoon hartstikke positief.”
Goed geregeld en veel geleerd
Ook onder de kandidaten zijn er positieve geluiden. Bijvoorbeeld Frank Hamel, dakspecialist bij dakdekkersbedrijf Weijerseikhout. Hij is van oorsprong timmerman, maar kreeg vanuit zijn werkgever de opleiding aangeboden om het dakdekken goed onder de knie te krijgen. “Het is goed geregeld en ik heb veel geleerd,” vertelt hij, “Je leert hoe je mooi kunt werken, alles netjes dichtmaakt, en gewoon goed werk aflevert.”
Over de sfeer en de samenwerking met de instructeurs is Frank ook zeer te spreken. “Ik vond het helemaal prachtig. Ik kan daar eigenlijk niks verkeerds over zeggen!”
Waardering binnen het NLQF
Met de opleidingen helpen wij bedrijven in de gespecialiseerde aannemerij te bouwen aan het vakmanschap van morgen. We vinden het daarom belangrijk dat onze opleidingen gewaardeerd worden. Vandaar dat wij op dit moment bezig zijn met de formele landelijke NLQF-certificering.
“Het niveau van hetgeen wat wij bieden, is hetzelfde als niveau 2 en 3 op het mbo. Binnen het NLQF worden de niveau 2-opleidingen van ROC’s en die van ons op hetzelfde niveau ingeschaald,” vertelt Henk. “Daar hoort een maatschappelijke waardering bij.”
Met deze waardering kunnen kandidaten zoals Frank, die een opleiding succesvol hebben afgerond, echt hun vakmanschap aantonen. Niet alleen aan zichzelf en aan hun werkgever, maar ook aan de rest van de (bouw)wereld. Wij verwachten medio 2020 de NLQF-certificering rond te hebben.