top of page

Dakdekker? Word dakaannemer!

Elke dag komen er meer zonnepanelen en zonnecollectoren bij op de Nederlandse daken. Bovendien wordt bij veel (nieuw)bouwprojecten gebruik gemaakt van geprefabriceerde daken en gevels. Een bedreiging voor dakdekkers? Niet zo lang u zelf maar de regie over het dak behoudt. Daarvoor moet u wel willen veranderen van dakdekker naar dakaannemer. GAan in de Bouw helpt met passende opleidingen!

Onze opleidingsmodule ‘Energiesystemen op het dak’ volgen
Onze opleidingsmodule ‘Energiesystemen op het dak’ gaat dieper in op de verschillende typen zonnepanelen.

Kennis is macht. Een dakdekker zou zich daarom veel meer moeten profileren als dakaannemer. De rol van ‘gebouwschilspecialist’ zou de dakdekker verder kunnen benutten door ook de onderliggende dakelementen op zich te nemen. Niemand heeft bijvoorbeeld meer kennis over een waterdichte montage van een dak met zonnepanelen dan een dakdekker. Daarom zou een dakdekker ook bij de montage van energiesystemen zoals zonnepanelen de regie moeten houden. Eigenlijk is dat niet meer dan logisch. Als u een nieuw dak wilt, neemt u toch contact op met de dakdekker en niet met een leverancier van zonnepanelen of een aannemer?

Aannemers kunnen lastig aan vakmensen komen en daardoor liggen er kansen om dat gat deels op te vullen door als dakaannemer het complete dak uit te voeren. Daarom biedt GAan in de Bouw passende opleidingsmodules. Onze opleidingsmodule D05 ‘Energiesystemen op het dak’ gaat dieper in op de verschillende typen energiesystemen die worden toegepast. Deze systemen hebben allemaal specifieke voorschriften voor een correcte montage op het dak. Met een gedegen en praktijkgerichte opleiding wordt dakdekkers de juiste kennis op dit gebied geboden. De basiskennis en vaardigheden voor het plaatsen van bijvoorbeeld PV-panelen leert u ook in deze vakmodule.

Hoewel het dakbeeld de afgelopen tijd flink is veranderd met de komst van zonnepanelen en kant- en klare dakelementen, is de verwachting dat de dakpan het dakenlandschap hoogstwaarschijnlijk zal blijven beheersen. Immers, er is geen goed alternatief en bovendien zijn dakpannen een toonbeeld van circulair bouwen. Bij de bestaande woningvoorraad is, zoals ook vastgelegd in het Regeerakkoord, een betere isolatie prioriteit. Het terugplaatsen van oude dakpannen na montage van goed geïsoleerde dakelementen, is dan ook eenvoudig, goedkoop en duurzaam. Last but not least: het is nog steeds zo dat verreweg de meerderheid van de mensen dakpannen het mooiste vinden.


Kortom, wie dakaannemer wordt, zorgt ervoor dat de rol van dakdekkers nog lang niet is uitgespeeld!


Comentarios


Gaan in de Bouw logo FC - schuin.png
bottom of page