top of page

Scholingsaftrek maakt plaats voor STAP-budget

Er zijn plannen vanuit de regering om de scholingsaftrek te laten plaatsmaken voor het STAP-budget. Subsidie neemt straks de vorm aan van een persoonlijk ontwikkelbudget in plaats van een aftrekpost voor studiekosten. Dit zal nog niet per 1 januari 2020 ingaan, maar het is goed om alvast te weten wat deze regeling inhoudt. Wat is het STAP-budget en wat gaat er straks veranderen?


Het STAP-budget gaat de scholingsaftrek vervangen, ook voor bouwopleidingen
Ook voor bouwopleidingen geldt straks het STAP-budget in plaats van de scholingsaftrek

STAP staat voor Stimulans van de Arbeidsmarktpositie. Het STAP-budget is een persoonlijk ontwikkelbudget van €1.000 tot €2.000 per jaar, waar jaarlijks 100.000 tot 200.000 personen aanspraak op kunnen doen. Iedereen heeft recht op dit budget, mits er niet al sprake is van recht op studiefinanciering of andere publieke financiering van onderwijs. Wat dat betreft verschillen de voorwaarden weinig van de huidige regeling.


De overheid wil met deze subsidieregeling mensen stimuleren zich gedurende hun hele loopbaan te blijven ontwikkelen. Hiermee houden zij hun kennis op peil en blijven ze duurzaam inzetbaar. Dat is goed voor hun gezondheid, werkplezier en de gehele arbeidsmarkt.


Omdat het STAP-budget heel toegankelijk is, zal het in het bijzonder goed zijn voor kwetsbare mensen op de arbeidsmarkt. Ook legt het de drempel voor iedereen laag om überhaupt gebruik te maken van bijscholing.

Het STAP-budget is straks heel eenvoudig aan te vragen. Het enige wat u hoeft te doen, is u online aanmelden. U geeft aan welke opleiding of cursus u wilt gaan volgen, het budget wordt uitgekeerd aan de instelling waarbij u dit gaat doen, en u kunt direct van start.


Let wel: wanneer het totale budget op is, kunt u er dat jaar geen aanspraak meer op doen. Hoe eerder u uw aanvraag indient, hoe meer kans dat u bij degenen die het budget toegekend krijgen hoort.

Een breed scala aan opleidingen en cursussen komt straks in aanmerking voor financiering via het STAP-budget. Naar verwachting horen de bouwopleidingen van GAan in de Bouw daar gewoon bij. Tot die tijd kunt u onze opleidingen afnemen door middel van de voorlopig nog geldende regeling fiscale aftrek van scholingsuitgaven. Samen blijven we gaan voor het vakmanschap van morgen.


Comentários


Gaan in de Bouw logo FC - schuin.png
bottom of page